Växtkurs 2017

Information – Vilda växter och deras användning

Den här kursen är för er som vill få en djupare kunskap och förståelse för vilda växter och deras användning. Ni får på ett säkert sätt lära er identifiera växter och växtfamiljer och skilja på giftiga och ätliga växter. Vi pratar om hur vilda växter har använts från stenåldern fram till i dag och inriktar oss en hel del på nordliga ursprungsbefolkningarnas nyttjande av växter. Hur vi kan använda växterna i en nödsituation på bästa sätt tas upp. Det blir lite teori och ett flertal växt exkursioner i varierande miljö som varvas med praktiska övningar där vi på olika sätt tillagar och smakar växter. Växternas uppbyggnad, näringsinnehåll och en del intressanta ämnen i växterna tas upp. Vi tar upp växter som mat, medicin, bindmaterial, redskap, byggmaterial, tändmaterial, elduppgörning, kärl, ved mm, listan kan göras lång! När och hur man skördar och bearbetar växtmaterialet. Vi hoppas det blir en intressant och lärorik kurs.

Datum och tid: 2017-06-29 kl 15:00 till 2017-07-02 kl 12:00.

Plats: I vackert belägna Raftarp i Snogeholms strövområde söder om Sjöbo i Skåne.

Kostnad: 1900 kr ink kursmaterial.

Senaste anmälningsdag: 1 juni 2017.

Deltagare: Minst 8 personer.

Deltagande: Kursen är öppen för alla. Ingen förkunskap behövs.

Anmälan: 1. Ni anmäler ert intresse att ni vill gå kursen till oss först. 2. Vi informerar er om det finns plats kvar. 3. Därefter kan ni betala in kursavgiften.

Er plats på kursen är inte säkrad fören kursavgiften är inbetald även om ni har anmält er innan! Med andra ord kan det finnas plats kvar när ni anmäler er men dröjer det innan ni betalar in så kan kursen bli full.

Avanmälan: Vid avanmälan senast 7 dagar före kursens start återbetalas kursavgiften minus en administrativ avgift på 75kr. Vid avanmälan kortare tid än 7 dagar före kursens start sker ingen återbetalning.

Frågor & Information: Mattias Norberg tel, 0708-325406, e-post, mattias.norberg70(at)gmail.com

Ni betalar in kursavgiften på 1900 kr på Bank Giro 5088-8122.
Fyll i namn och adress på inbetalningen.
Märk talongen “Växtkurs 2017”.
Inbetalningen skall vara gjord senast den 1 juni 2017.

Viktig Info
Kurskostnaden omfattar logi och kursmaterial. Ni tar er själv till Raftarp. Karta finns på http://www.skaneslott.se/snogeholms-slott/raftarp-snogeholm/
Har ni frågor angående bussar tåg med mera hjälper vi gärna till.
Behöver någon hämtas i Sjöbo kan vi fixa det.

Kost & logi
Boendet sker i ”Stallet” i Raftarp, http://www.skaneslott.se/snogeholms-slott/raftarp-snogeholm/
Det består av en del där man sover i halm, en del där man sover på träbritsar och en träläktare för föreläsning. Där finns ett litet kök. Toaletter och duschar finns i en intilliggande byggnad. Stallet är inte uppvärmt.
Man sover på träbritsarna (eller i halmen) så liggunderlag/madrass, kudde och sovsäck måste därför medtagas. Vill man kan man även tälta.

All mat under kursen får ni själva ta med. Kylskåpsutrymmet är begränsat till 1 kylskåp så det är bra om en del av maten inte behöver kylas. Maten lagar ni på era egna stormkök utomhus.

Vi börjar 08:30 varje morgon. Lunch är mellan 12:00-14:00 och vi avslutar dagen ca 17:30.

Utrustning
Detta ska tas med.
Växtflora t.ex. Nordens Flora.
Anteckningsmaterial
Sovsäck
Liggunderlag/madrass
Kudde
Stormkök, bränsle
Mat
Kläder för utomhusaktivitet
Kniv
Regnkläder/paraply
Stövlar/kängor