Grundkurs Barmark 3 juli – 10 juli 2021
OBS! Kursen är fulltecknad!! Kölista tillämpas

Grundkurs barmark
Grundutbildning Barmark är en 7 dagars kurs till största delen i fält. Under en intensiv vecka lär Överlevnadssällskapets instruktörer ut mängder av ovärderliga kunskaper om kroppens fysiologi, näringslära, vattnets betydelse, bivackbygge, vilda växter som föda och medicin, jakt och fiske, att göra upp eld, tillverkning av viktiga bruksföremål mm. Kunskaper som alla som vistas i skog och mark har nytta av. Gamla erfarenheter och nya vetenskapliga rön tillsammans ger en trygghet i friluftslivet. Hur fungerar din kropp i en nödsituation? Vad behövs för att förhindra stress och smygande panik? Hur kan du utnyttja naturen om du skulle bli nödställd ute i vildmarken? Men framför allt lär vi ut hur du ska göra för att inte hamna i en nödsituation.


Sista anmälningsdag:
Formellt 30 april men kursen brukar vara fulltecknad några månader innan dess. I år var kursen fullteckad 2-3 månader efter nyår.. 

Kostnad: 4250 kr. I kursavgiften ingår  kost, logi och utbildningsmateriel. För deltagare födda -99 och senare samt heltidsstuderande och pensionärer 3250:-. Medlemmar i SÖS 250 kr rabatt på kursavgiften.

Plats:Fränsta, mellan Ånge och Sundsvall i Medelpad.

Förkunskapskrav:Inga särskilda, utbildningen är inte svårare än att vem som helst som har normal fysik och är psykiskt frisk klarar av den. Minimiålder är dock fyllda 18 år när kursen startar, 16 år i målsmans sällskap.

Deltagande:Utbildningen ger medlemskap i Svenska Överlevnadssällskapet under resten av året.

Övrigt: Max antal deltagare 25 st. Inkvartering sker under fältmässiga förhållanden i militärtält.
Det är bra om ni kan sova i eget tält och ni som vet med er att ni snarkar, går i sömnen eller liknande bör ha eget tält:).
Som deltagare omfattas du av kollektiv olycksfallsförsäkring(Länsförsäkringar) tecknad av Svenska Överlevnadssällskapet. Gäller endast bosatt och folkbokförd inom Norden
Genom anmälan godkänner ni att vi får lägga er mailadress på en sändlista för kursen. Vi sprider inte era mailadresser till någon annan.

Resor: Det har alltid gått tåg från Stockholm lördag morgon/fm som passar med starttiden, samma för hemfärden med ankomst Stockholm lördag kväll. SJ´s tidtabell för resor ToR Fränsta brukar dock uppdateras först under våren så ha tålamod.
För de som vill samåka ber vi er använda vår Facebookgrupp för förfrågan, vi har inte möjlighet att samordna olika individer som önskar samåka.

Betalning och anmälan:Tyvärr måste vi strama upp betalningsrutinerna lite. Vi har tidigare haft sista april då kursavgiften senast skall betalas men om någon då inte fullföljer sin anmälan blir det merjobb att meddela de som står på reservlista då många redan har andra planer för sommaren. Vi hoppas att nedanstående regler skall göra det så rättvist som möjligt för alla och minska risken för avhopp kort tid innan kursen.

Följande gäller för anmälan:

OBS! Kursen är fulltecknad!! Kölista tillämpas

Formulär för anmälan samt betala anmälningsavgift om minst 1000:- till plusgiro 282901-8, meddelande ”Barmark 2021 amälan” samt namn.

Resterande kursavgift (3250:-) betalas snarast därefter (1-2 månader), Den som vill får givetvis betala hela kursavgiften på en gång och det går också att dela upp resterande kursavgift på två betalningar om ekonomin inte är så god en månad (meddela oss dock via mail om ni vill delbetala).
OBS! Glöm inte att skriva ert namn på inbetalningen.

Information och frågor: Tfn 070-570 9164, gkbarmark@overleva.nu

Anmälan:

Viktigt: Ni räknas inte som slutligt anmälda förrän hela kursavgiften är betald.
Om ni betalar anmälningsavgift i tex december men dröjer med att betala hela kursavgiften till mars-april riskerar ni att tappa er plats.  Skulle någon glömma bort att betala kursavgiften brukar vi dock meddela detta när det börjar bli fulltecknat. De som anmäler sig sent får också besked om att de snarast måste betala hela kursavgiften.

Anmälningsavgiften fås inte tillbaka vid avhopp och kursavgiften fås bara tillbaka mot uppvisande av läkarintyg eller liknande om man inte kan medverka. För att minska merarbete får ni ingen kvittens på er betalning från oss. Skulle det uppstå oklarheter avseende er betalning hör vi av oss.

Veckoschema(med reservation för ändringar)

Lördag
15:15Samling, Inkvartering, Genomgång av utbildningsplatsen.
17:00Middag
18:00Överlevnadsämnet
19:30Samkväm
Söndag
FmNöd- och grundutrustning, Vattenrening
12:00Lunch
EmEld och Fysiologi
17:00Middag
KvOrientering och förflyttning, Eget arbete
Måndag
FmVäxter
12:00Lunch
EmEget arbete, Egenvård och Hygien
17:00Middag
KvBivack, Nödsignaler
Tisdag
FmJakt och Fiske
12:00Lunch
Tisdag Em – -Fredag Em
Utedygn
Fredag
KvMiddag, Genomgång, Utvärdering
Lördag
FmFrukost, Kursavslutning, Hemfärd ca 10:30